עיסוי רפואי
איך עיסוי יכול להיות רפואי?
לפני מאות שנים , לפני המצאת מכוני הספא והטיפולים המפנקים המוצעים בחבילות תחת שמות עיסוי "שוודי" "אבנים חמות" רפלקסולוגיה ועוד, עיסוי רפואי היה נחשב טיפול רפואי לכל דבר.
שיטות הטיפול ושורשי העיסוי צמחו מציביליזציות עתיקות. הוא נקרא בעבר בכתבים סיניים מלפני יותר מאלפיים שנה ואף נצפה באומנות היוונית והרומאית ואף בקברים של פרעונים עתיקים.
מטרת העיסוי הרפואי לשפר את תפקודן של מערכות רבות בגוף: מערכת השרירים, הרקמות הרכות, ואפילו המערכות ההורמונלית ע"י הולכה והמרצה של זרימת הדם, הפחתת המתח בשרירים, הפחתת כאבי שרירים, שיפור טווח התנועה של מפרקים והורדת מפלס הלחץ והחרדה הנפשית.
אילו סוגי עיסויים רפואיים קיימים?
לאורך שנות ההיסטוריה הרבות התפתחו בכל חלקי העולם סוגים שונים של עיסויים:
טווינא( העיסוי הסיני) – מטפלים בטווינא לשים, סוחטים, מרעידים ומקישים על שרירים, מפרקים ונקודות דיקור כדי להזרים דם בשרירים ולשחרר מתח מרקמות החיבור בגוף. לקרוא עוד על טווינא
העיסוי התאילנדי המסורתי – משתמש בעקרונות היין-יאנג להשגת איזון אנרגטי בגוף ולהרגעת הנפש. שימוש רב בטכניקות מתיחות מגוונות להמרצה ואיזון של מחזור הדם. לחיצות איטיות המבוצעות בתנועות מעגליות בנקודות המהוות "צומתי אנרגיה".
עיסוי האיורוודה (ההודי) – סוג עיסוי זה מורכב משני שלבים. הראשון נקרא אביאנגה ובו נמשך שמן רב על כל הגוף שמחמם ומרגיע את השרירים. החלק השני נקרא שירודרה, בו מתמקדים במצח ובראש. משמעות המילה איורוודה היא חיים וידע, כלומר מדעי החיים.
העיסוי השוודי – המוכר לכולם, שבשנים האחרונות נפוץ בתעשייה והונגש לאוכלוסייה המערבית ולממסד הרפואי המערבי. הטכניקה יובאה לארה"ב ב 1850 על ידי האחים הרופאים טיילור. כחלק מהפעולות, העיסוי כולל ליטופים רכים, תנועות לישה והנעות של איברי הגוף והמרפקים.
מי צריך עיסוי רפואי?
העיסוי הרפואי מתאים גם למבוגרים וגם לצעירים, לילדים, לגיל השלישי ואפילו יכול להתאים לנשים בהיריון.
עיסוי רפואי יכול לסייע ולהקל על בעיות שונות בבריאות האדם. העיסוי יכול לבוא לידי ביטוי בעיסוי בדרכים שונות למשל: גמישות טובה יותר בשרירים והגדלת טווחי התנועה במפרקים, הפחתת המתח והחרדה, הקלה על מיגרנות שנובעות מתפיסות בשרירים או ממתח נפשי, הקלה על כאבי מחזור, טיפול לפיברומיאלגיה, הקלה על כאבי גב, פריצות דיסק ועוד.
שמעתי שאסור לנשים בהריון, למה את הטיפול הזה מותר?
עיסוי הוא טיפול מושלם לנשים בהיריון ויכול לסייע רבות לתופעות לוואי שמתפתחות בשלבים מתקדמים של ההריון כמו כאבי גב, בצקות, דליות ועוד.
בנוסף הטיפול הרפואי עוזר להכין את הגוף ללידה וכמו כן לשיקום הגוף אחרי הלידה. ניתן לקבל טיפולים בעיסוי מהשבוע ה-12. במקרה של היריון בסיכון יש להתייעץ קודם עם הרופא המטפל.
כיצד מתבצע תהליך הטיפול בעיסוי רפואי?
הטיפול מתחיל בתשאול של המטופל, ואולי גם בדיקה של טווחי תנועה או בדיקת רמת המתח בשרירים.הטיפול עצמו מתבצע על מיטת טיפולים, כשהמטופל שוכב בתנוחות נוחות ובאמצעות שמנים.
המטופל לרוב מתפשט ונשאר רק עם תחתונים כאשר גופו מכוסה בסדין והמטפל חושף רק את האזור עליו העיסוי מתמקד. כשמדובר בטיפול ממוקד מאוד (כשרוצים לטפל רק בברכיים או רק ביד למשל) המטופל נשאר לבוש למחצה וחושף רק את האזור הכואב.
מהלך העיסוי משתנה בהתאמה לכאב אישי של המטופל, לעיתים מטפל יעבוד על קבוצה קטנה וממוקדת של שרירים ולפעמים הטיפול יכלול עבודה על חלק רחב מהגוף. לפעמים המטופל לא שם לב לבעיה מסוימת או לעובדה ששרירים מסוימים תפוסים, ולכן יש סיכוי שמהטפל ישים לב בעת הטיפול ויפתור את הבעיות הנוספות.
הטיפול מבוצע עם קשב רב למטופל, אך למרות זאת יש לקחת בחשבון כי עוצמת הטיפול יכולה להשתנות בהתאם לגיל ולמצב הרפואי של המטופל, ויש לדווח למטפל על כל כאב או אי נעימות. לאורך הטיפולים המטפל לומד להכיר את גוף המטופל ואיך להתאים את הטיפול לגופו האישי.
כמה זמן נמשך טיפול בעיסוי רפואי?
משך טיפול רגיל הוא 45 דקות, ניתן להזמין גם טיפול באורך של שעה ורבע, או לשלב טיפול רגיל של עיסוי עם חצי שעה דיקור או רפלקסולוגיה.
- לכאבי שרירים חמורים אפשר לשלב את העיסוי הרפואי עם טיפול בכוסות רוח.
- מומלץ להימנע מארוחה כבדה כשעה לפני הטיפול.
- מומלץ לשמור על הצוואר והגב התחתון מפני רוח קרה ומזגן ישר לאחר הטיפול.
- ניתן להתקלח אחרי עיסוי, אבל מומלץ להישאר עם השמנים לשעתיים לפחות, כדי לאפשר ספיגה מלאה של השמנים החיוניים בתוך העור.